Ideoita koulun arkeen


Olen siirtänyt tämän sivun tekstit omaan blogiinsa, jotta ne ovat helpommin haettavissa. Uusia kouluarkeen liittyviä ideoita päivitän vain uuteen blogiin. Nämä ja uudet ideat tulevat pikku hiljaa löytymään osoitteesta

https://ideoitakoulunarkeen.blogspot.com.



Tälle sivulle keräilen erilaisia kouluarkeen liittyviä ideoita.
 


Laskupyykkipojat ja -jäätelötikut

Törmäsin netissä hauskaan matematiikan laskujen harjoitteluideaan ja päätin tehdä itsellenikin varastoon kyseisellä ajatuksella laskupyykkipojat ja -jäätelötikut. Jäätelötikkuihin leimasin yhteenlaskun sekä vähennyslaskun pohjia. Osaan tikuista leimasin myös valmiin vastauksen. Pyykkipoikien päihin leimasin numeroita, joilla voi täyttää jäätelötikkujen laskupohjia.


Nyt oppilaani voivat harjoitella esimerkiksi kymppi- ja tuplapareja valmiiden jäätelötikkulaskupohjien kanssa tai keksiä itse omia laskuja tyhjiin laskupohjiin. Luulisin, että tämä on ainakin hieman motivoivampi tapa harjoitella laskuja kuin kirjan tehtävien tekeminen! 





Lehtimagneetti

Hain muutaman syksyisen värikkään vaahteralehden painoon tarkoituksenani koittaa niiden laminointia myöhemmin. Muutaman päivän jälkeen laminoin ne onnistuneesti. Tämän jälkeen leikkasin lehdet irti kalvosta ja liimasin magneetin leikattujen lehtien taakse. Näin helposti valmistui syksyisen kauniit lehtimagneetit, joita ajattelin tehdä luokassani myös oppilaiden kanssa. Näin jokaiselle oppilaalle saadaan luokkaan oma kaunis lehtimagneetti, jolla voi ripustaa esimerkiksi omia töitä taululle.




Origami-nuolet

Löysin netistä hauskan Origami-taitteluohjeen nuolelle ja päätin kokeilla, onnistuisiko taittelu helposti. Taittelu onnistui parin kerran jälkeen varsin helposti ja teinkin muutamia nuolia erialaisista Origami-papereistani. Taitteluohjeen kanssa samalla sivulla oli myös kivat käyttöideat nuolille ja päätin kokeilla niidenkin tekemistä. Liimasin neljän tekemäni nuolen taakse palan magneettinauhaa ja näin niistä sai hyvät taulumagneetit esimerkiksi tärkeitä tiedotteita varten.



Muutaman nuolen takapuolelle taitoksen alle piiloon liimasin nastan, jotta niitä voisi käyttää korkkitaulussa.

  

Magneettipyykkipojat

Tämän lukuvuoden alkuun askartelin jokaiselle oppilaalle omalla etunimellä varustetun pyykkipojan, jonka taakse liimasin magneettinauhan. Nimet pyykkipoikiin tein pienillä kirjainleimasimilla.


Pyykkipojat ovat osoittautuneet erittäin käyttökelpoisiksi jo lyhyessä ajassa. Niiden avulla jonottaminen opettajan luokse ei ole enää tarpeellista, sillä pyykkipoika jonottaa oppilaan puolesta taululla ja oppilaat voivat rauhassa jatkaa omia tehtäviään. Olemme käyttäneet pyykkipoikia myös valintatilanteissa, joissa olen laittanut taululle esimerkiksi muutamia erilaisia värityskuvia. Oppilaat ovat saaneet valita suosikkinsa ja käyneet sitten laittamassa pyykkipojan kyseisen kuvan alle. Olen ajatellut käyttää pyykkipoikia myös oppilaiden töiden esittelyssä. Liimaamani magneettinauha ei tosin ole kovin voimakasta ja tämän takia mitään kovin painavaa emme pyykkipoikien avulla voi esille laittaa. Pyykkipojilla voi myös helposti nimetä esimerkiksi keskeneräisiä töitä.



Virkatut korit 

Olen jo jonkin aikaa halunnut lähteä kokeilemaan säilytyskorien virkkaamista ja tämän takia ostin käsityömessuilta itselleni harmaata ontelokudetta ja kutosen virkkuukoukun. Olin jo aikaisemmin etsinyt netistä mielestäni kauniin näköisen korimallin ja lähdin koittamaan virkkaamista ensimmäistä kertaa sitten yläasteen. Jonkin verran jouduin katsomaan Youtubesta ohjevideoita erilaisten silmukoiden luomiseen ja korin ohjeen tulkitsemiseen sain kollegoiltani apua. Alkuvaikeuksien jälkeen pääsin hienosti vauhtiin ja innostuin tekemään monta koria luokkaani pienten tavaroiden säilyttämistä helpottamaan. Nyt kun vain löytäisi jostakin lisää hyvää ontelokudetta, voisin taas jatkaa korien tekemistä. 
 

Tekemäni virkatun korin ohjeen Novitan sivuilta löydät nimellä Virkattu kori Novita Tuubi. 


Lisätehtäviä äidinkieleen
 
Lisätehtäviä äidinkielen tunneille saa helposti valmistettua selailemalla vanhoja lehtiä ja leikkaamalla niistä erilaisia kuvia talteen. Kuvia voi etsiä tavaroista, jotka ovat yhdyssanoja tai mistä tahansa arkisista asioista sekä tavaroista. Leikkaamisen jälkeen kuvat liimataan A4-kokoiselle väripaperille. Säilymisen kannalta paperi on vielä hyvä laminoida. 


Värillisien kuvapohjien kanssa voi käyttää erilaisia sana- tai lauselappuja, jotka voi pohjustaa samalla värillä kuin niihin sopivan kuvan väripohja on. Ensimmäisellä luokalla oppilas voi harjoitella yhdistämään kuvapohjiin alkukirjain- ja alkutavulappuja tai tavutettuja sana- ja lauselappuja. Kun laput ovat löytäneet tiensä oikeiden kuvien päälle, voi kirjaimet, tavut, sanat tai lauseet kirjoittaa vihkoon tai yksittäisistä sanoista voi keksiä vihkoon lauseita. 


Toisella luokalla kuvapohjiin voi hakea sellaisia kuvia, joista oppilas voi valita haluamansa kuvan ja kirjoittaa lauseita tai tarinoita omaan vihkoon. Käsialakirjoitusta voi harjoitella myös yhdistämällä pieniin kuviin sanan alkukirjaimen, sanan tai kuvaan sopivan lauseen. Tämän jälkeen oppilas pääsee harjoittelemaan käsialan kirjoittamista omaan vihkoon kirjain-, sana- tai lauselapuissa olevan mallin mukaan.



Kukkakello luokkaan

Löysin netistä taas yhden hauskan idean, jota pääsin vihdoin rakentamaan, kun sain hankittua Ikeasta muovisen kellon kahdella eurolla. Lähdin tekemään kellosta kukkasta, jonka terälehdet näyttävät tuntien kohdalla sen, kuinka monta minuuttia tasatunnista on kulunut. Tein terälehdet kartongista ja ne ovat kellon viiden minuutin mittaiset. Kirjoitin niihin vielä tussilla minuutit. Kiinnitin terälehdet sinitarralla kelloon, jotta ne voi joskus vaihtaa, jos haluaa muuttaa niiden väriä tai kyllästyy kukkakelloon. Leikkasin vielä kukalle varren ja kaksi lehteä. Suurempaan lehteen kirjoitin minuutit ja pienempään tunnit. Näin lehtien koon avulla oppilaille voisi jäädä helpommin mieleen, kumpi viisari näyttää tunteja ja kumpi minuutteja. En tiedä auttaako tämä kellon oppimisessa, mutta onhan se kuitenkin hauska koriste luokan seinässä. 



Säilytyspurnukat

Idean näiden säilytyspurnukoiden tekemiseen löysin taas kerran nettiä selaillessani. Mielestäni ajatus oli niin kiva, että kävin heti ostamassa muutaman eläinhahmon ja liimasin ne säästämieni lasipurkkien kansiin. Kun eläimet olivat liimautuneet paikoilleen, vein ne ulos ja suihkutin mattavalkoista spraymaalia mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Sitten vain piti odotella, että kannet kuivuisivat. Purkeissa voi niiden koon mukaan säilyttää mitä tahansa tarpeellista ja tarpeetonta. Eläinten sekä purkkien kokoa vaihtelemalla voi tehdä hyvin erinäköisiä ja -kokoisia säilytyspurnukoita. Niistä tuli todella ihania koristeita luokan hyllyille laitettavaksi. Aion ehdottomasti tehdä näitä lisää!


Pyykkipoikapidike

Ostin kauan aikaa sitten puisia pyykkipoikia luokkaani, jotta voisin ripustaa oppilaiden töitä narulle. En ole kuitenkaan saanut laitettua luokkaani narua, johon pyykkipoikia ja töitä voisi kiinnitellä, joten päätin keksiä pyykkipojille jonkun muun tarkoituksen. Olen törmännyt netissä hauskaan ideaan, jossa pyykkipoikaan on liimattu nasta ja näin saatu ilmoitustauluun käytännöllinen paperipidike. Ajattelin koittaa, kuinka hyvin pyykkipoikapidike toimii luokassa. Ensimmäisenä koristelin pyykkipojat koristeteipeillä, jonka jälkeen liimasin (toivottavasti erittäin) pitävällä liimalla nastat pyykkipoikien taakse. Nastoista otin muovisen valkoisen kuoren pois ennen kuin liimasin ne pyykkipoikiin.


Koska luokassani ei ole varsinaista ilmoitustaulua, jolle voisin pyykkipojat kauniisti kiinnittää, kävin ostamassa Ikeasta parilla eurolla kolme korkkipannunalusta. Pyykkipojat kiinnittyivät niihin mainiosti ja nyt korkkialuset värikkäine pyykkipoikineen odottavat vain pääsyä luokkani seinälle. 




4 kommenttia: