tiistai 8. joulukuuta 2015

Joululiina juuttikankaasta

Sukulaistyttöni teki minulle muutama joulu sitten kauniin pienen joululiinan lahjaksi. Ajattelin tehdä tämän liinan myös omien oppilaideni kanssa, sillä se on mielestäni kaunis joulukoriste, jota voi käyttää esimerkiksi lasituikun alla joulun aikaan. Olen varannut tätä liinaa varten luokkalleni punaisia puuhelmiä sekä ohuempaa tummanvihreää kirjontalankaa. Juuttikangasta ja tummanvihreää huopakangasta löytyykin jo ennestään kaapeista.


Ensimmäiseksi sopivan kokoisesta juuttikangaspalasta hapsutetaan reunat. Tämän jälkeen juuttikankaaseen on hyvä piirtää kirjomisen avuksi sopivan kokoinen ympyrä vaikka lyijykynällä. Kirjomista varten löysin kätevän kirjontapistojen ohjeen, jonka voi heijastaa työn ajaksi valkokankaalle. Pistoina työssä voisi käyttää esimerkiksi varsi- tai ketjupistoa. Kirjontaa tehtäessä puuhelmiä pujotetaan tasaisin välein pistojen lomaan. Viimeiseksi leikataan huopakankaasta pieniä lehtiä, jotka liimataan koristamaan marjaköynnöstä.


keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Tonttusydän

Löysin vanhojen jouluaskartelujeni joukosta suloisen tonttusydämen, jonka tekemistä ajattelin kokeilla myös omien oppilaideni kanssa. Piirsin sydämestä kaavan, jotta oppilaat voivat leikata punaisesta kartongista kaksi samanlaista sydänreunusta. Sydänreunusten väliin liimataan saman sydämen malliseksi leikattu juuttikangas. Kun liimaus on kuivunut, tehdään sydämen alareunaan tontut valinnaisista materiaaleista ja ylös kiinnitetään ripustusnaru. Ihanan perinteinen askartelu, joka sopii hyvin koristamaan tämänkin päivän joulua!


Kaavan sydämeen löydät tästä

Itsenäisyyspäivän kynttilät

Ennen itsenäisyyspäivää on kiva laittaa luokan ikkunoille itsenäisyyspäivän kynttilät. Nämä kynttilät saa tehtyä nopeasti perinteisellä silkkipaperitekniikalla. Helpointa on tulostaa kynttilän kaavat A4-kokoiselle mustalle paperille. Kun kynttilät on leikattu kaavan mukaan, liimataan sininen ja valkoinen silkkipaperi kynttilään sekä keltainen liekkiin. 


Joku vuosi sitten tein muutaman isomman kynttilän koristeeksi käytävälle leikkaamalla vain kynttilän ääriviivat mustasta A3-kokoisesta paperista ja liimaamalla siihen sinisen, valkoisen sekä keltaisen täydennyksen paperista.


Kaavan kynttilään löydät tästä.