lauantai 31. tammikuuta 2015

Hiihtäjä

Löysin netistä sivun, jossa oli valmis askarteluidea kolmesta erilaisesta hiihtäjästä. Lähdin heti koittamaan, miten helppoa yhden hiihtäjän tekeminen olisi. Kyseisiltä sivuilta löytyi tulostettava kuva kolmesta hiihtäjästä (tyttö, poika ja lumiukko). Leikkasin tulostuspaperista irti tytön, jonka väritin puuväreillä. Tämän jälkeen maalasin kaksi jäätelö- ja cocktailtikkua punaisella askartelumaalilla. Värin kuivuttua liimasin tytön jalat kiinni jäätelötikkusuksiin ja käsiin sauvat cocktailtikuista. Nettisivulta tulostamani hiihtäjät olivat mielestäni hieman liian pienet jäätelötikkuihin nähden, joten seuraavaksi ajattelin suurentaa niitä sopivamman kokoisiksi. Oppilaiden kanssa voisi rakentaa yhdessä luokan takapöydälle kauniin talvimaiseman ja laittaa jokaisen oma hiihtäjä sinne esille. Varmasti taas varsin hauska pieni projekti toteutettavaksi, sillä hiihtäjien tekemiseen ei mene kovin paljon aikaa.


tiistai 13. tammikuuta 2015

Lumiukko virkaten

Kaivoin kaapista taas yhden alkuopetuksessa aikanaan tekemäni askartelun, joka sopii kivasti tämän lumisen tammikuun käsityöksi. Lumiukkotyö on erittäin hyvä ketjusilmukan harjoitteluun. Työhön tarvitaan paljon valkoista villalankaa ja suuri annos kärsivällisyyttä. Toisilla oppilailla ketjusilmukkaa syntyy nopeasti ja toiset joutuvat takkuamaan silmukoiden kanssa pidempään. Onneksi lumiukon voi aina lyhentää, jos virkkaamisesta ei oikein tulosta synny. Kun on saatu virkattua haluttu määrä ketjusilmukkapötköä, liimataan se kiertäen vessapaperirullan hylsyn ympärille. Tämän jälkeen lumiukkoa voi koristella haluamallaan tavalla huopakankailla tai muilla materiaaleilla.


perjantai 9. tammikuuta 2015

Lapaset

Löysin netistä vanhalla idealla tehdyn ikkunakoristeen, jota päätin kokeilla tehdä tällä kertaa hieman eri tavalla. Piirsin kaksi lapasta mustalle A4-kokoiselle paperille ja leikkasin ne. Laitoin leikkaamani lapaset kontaktimuovin päälle nurja puoli ylöspäin. Tämän jälkeen lähdin täyttämään lapasia leikkurilla leikkaamillani silkkipaperisuikaleilla. Leikkasin silkkipaperisuikaleet sopivan pituisiksi kiinnitettyäni ne kontaktimuoviin.


Lopuksi laitoin vielä toisen kontaktimuovin lapasten päälle ja leikkasin ylimääräiset muovit pois. Aikaisemmissa samantapaisissa töissäni olen täyttänyt sisäosan pienillä silkkipaperipalasilla, mutta tällä kertaa halusin kokeilla, miten suikaleiden käyttö onnistuisi. Suikaleiden laittaminen oli yllättävän tarkkaa puuhaa, jos halusi reunojen menevän tasaisesti. Lasten kanssa reunat menevät varmasti toistensa päälle ja silkkipaperin leikkaaminen oikean mittaiseksi voi olla hieman haastavaa, mutta aina on hauska kokeilla uutta menetelmää. Lasten erilaisilla värisuunnitelmilla näistäkin töistä tulee varmasti ihanan persoonallisia ikkunakoristeita.


Kaavat lapasiin löydät tästä.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Uudenvuoden raketti

Kouluun palatessa on mukava muistella joululoman tapahtumia. Oppilaat kertovat mielellään myös uuden vuoden vastaanottamisesta ja tätä kautta päästään aina juttelemaan uudenvuoden raketeista. Keskustelun jälkeen on kiva päästä muistelemaan sitä hienointa rakettia ja rakentamaan vielä raketti itse. Työhön tarvitaan vessapaperirullan hylsy, joka päällystetään kuviopaperilla ja pyöreä pala paperia, josta tehdään raketin terävä pää. Lisäksi tarvitaan vielä ohut pitkähkö keppi, joka liimataan hylsyn sisäpuolelle.


Lopuksi raketin alaosaan voi liimata koristeeksi silkkipaperista leikattuja erivärisiä ohuita suikaleita.